Egyik
ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy a férje szakács és szeretne a
szakmájában dolgozni itt is és akkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy
mennyire más is itt az ételválaszték, pedig nem vagyunk a világ másik
felén. Borzasztóan meglátszik, hogy Nagy Britannia sokáig gyarmatosító
ország volt. Nem csak Indiában maradtak meg a volt brit adminisztráció
maradványai, de itt is azonnal kiderül, hogy India "közel" van, amint az
ember bemegy egy üzletbe.
Nem kell semmi különleges helyre gondolni, elég a sarki kis Tesco vagy bármelyik másik boltocska. Végignézel a polcokon és ahol otthon megszoktad, hogy a bors van és a majoranna, ott a sáfrányt, curry port, kurkumát és koriandert találod. Ja, és egy rakat olyan nevű fűszert, amit le sem tudok fordítani magyarra, mert az életben nem hallottam még róluk, gőzöm sincs, mik azok. Mint a caraway mag, amit az internet perzsa köménynek fordít. Vagy éppen a fenugreek, ami állítólag görögszéna... Hát egy darabig még biztos nem fogom őket használni, nem is tudom, hogy mihez lehetne. A húsleveshez biztos nem megy...
Nem kell semmi különleges helyre gondolni, elég a sarki kis Tesco vagy bármelyik másik boltocska. Végignézel a polcokon és ahol otthon megszoktad, hogy a bors van és a majoranna, ott a sáfrányt, curry port, kurkumát és koriandert találod. Ja, és egy rakat olyan nevű fűszert, amit le sem tudok fordítani magyarra, mert az életben nem hallottam még róluk, gőzöm sincs, mik azok. Mint a caraway mag, amit az internet perzsa köménynek fordít. Vagy éppen a fenugreek, ami állítólag görögszéna... Hát egy darabig még biztos nem fogom őket használni, nem is tudom, hogy mihez lehetne. A húsleveshez biztos nem megy...
De
ugyanez a helyzet a gyorsan elkészíthető ételekkel is. A készen
kapható, üveges mártásokból, amiket mondjuk a megpirított csirkehúshoz
kell adni, én ismertem a bolognai szószt, a carbonarat, kínai
édes-savanyút, meg még pár szokásosat. Amikor itt eleinte álltam az
üzletben a polc előtt és próbáltam kitalálni, hogy mi legyen az ebéd,
azzal ment el a legtöbb idő, hogy próbáltam kisilabizálni az
összetevőket a papírokon, mert nem akartam valami olyat venni, amit
aztán nem eszünk meg. Annyi pénzünk nem volt, hogy kiszórjuk az ablakon.
:)) Én meg olyanokat láttam, hogy korma, tikka masala szósz, jalfrezi
szósz, rogan josh szósz... Azóta már tudjuk, hogy finomak. :)
Viszont
vannak olyan fogások, amik simán átvándoroltak az étlapunkra és
rendszeresen esszük, amitől aztán az enyhén szólva is nemzetközi. Csak
ezen a héten legalább négyféle nép ételét ettük ebédre. Volt olyan
"hagyományos" közöttük, mint a lasagne:
Aztán
korma. Tipikusan olyan étel, amit a fiam, amikor kicsi volt, csak
szaftos husinak hívott. Kinézetre hasonlít a tokányhoz, de az íze közel
sincs hozzá, ebben ugyanis paradicsom van, joghurt, sáfrány, kókusztej,
mandula, koriander és gyömbér, amitől enyhén csípős lesz. Egészen
különleges ízhatás, legalábbis a mi érzékeinknek, de nagyon finom,
megszerettük.
A
hagyma bhajji is olyasmi, amit elég sűrűn eszünk. Egyfajta
zöldséglepény, olyasmi, mint a krumpliberé, csak ez hagymából van és
korianderrel, kurkumával és köménnyel ízesítik. Tejföllel vagy
joghurttal isteni és a legkisebb üzletecske polcán is megtalálható.
Aztán
olyanok is vannak, amik olyan összetevőkből állnak, amivel otthon még
véletlenül se találkozott az ember, mint például a tapióka puding, amit
még soha nem láttam azelőtt, de a munkahelyemen minden második héten
van. A kasszava növény gyökeréből készített édesség kinézetre, állagra és
ízre is olyasmi, mint a tejberizs, csak éppen a rizsszemnél kicsit
nagyobb, kemény gyöngyök megfőzve rugalmas, áttetsző, enyhén kocsonyás
és édeskés gömböcökké válnak a tejben.
Aztán
volt klasszikus angol étel is, jacket potato, ami tulajdonképpen
sütőben, egészben sült burgonya, aminek bevágják a tetejét, miután
megsült és különböző dolgokkal megtöltik. Leggyakoribb a paradicsomos
bab és reszelt sajt, mi is úgy szeretjük, de tesznek bele konzerv
tonhalat, majonézes káposztasalátát és millió más dolgot is.
És most elmegyek ételt vadászni a konyhába, mert korog a gyomrom...